Nollresan – Spillvirke blev unik klättervägg

Att återbruka kan framstå som svårt, och det är det också (åtminstone i stor skala), men för att börja någonstans finns det lågt hängande frukt att plocka. Ett lysande exempel på återbruk i all sin enkelhet, som ledde till någonting riktigt bra, kom från projektet 11:an i Floda.

Spillvirke och reglar från byggnationen som normalt sett hade skickats till återvinningscentralen kunde i det här fallet få nytt liv som klättervägg, bara ett par hundra meter från byggarbetsplatsen. Det färdiga resultatet är ett mästerverk i både hållbarhet och estetik.

Hållbarhetsaspekten sätter en stor prägel på Floda i allmänhet och kanske centrum och Garveriet-området i synnerhet. Det är rent av en del av destinationsupplevelsen idag. Den sammanhållna bruksortskulturen bidrog till att återbruket i det här fallet kändes ganska naturligt. Nicke Sundström, medgrundare till The Tannery Club berättar om projektet:

-Vi började skissa på idéer, tog fram ritningar och diskuterade hållbarhetsperspektiv. Vi landade till slut i att bygga själva väggen av 45 mm träreglar, såsom ett stort Tetris. Massor av spillvirke slängs och varför inte använda detta att klä väggen med?

-Jag kontaktade bygg och rivningsfirmor samt deponier men allt var regelstyrt och det var inte bara att sladda in med en släpkärra och slänga på reglarna. Efter många återvändsgränder gav inlägg i Social Media resultat. Tipsen ledde oss till Skeppsvikens bygge av projektet 11:an i centrala Floda, där den välvilliga platsledningen hjälpte oss att lasta det virke vi behövde.

-De ca 800 unika greppen på väggen, som normalt tillverkas i epoxi, snidades ut av trä och sten. På väggen sitter idag grepp av vildplommon, apel, bok alm, furu, valnöt, teak, ask, rötad björk, lind och sten från Öland.

För byggverksamheten har återbruk, både stort som smått, stor inverkan på både klimatavtrycket och vår utveckling. För att hushålla med jordens resurser och faktiskt nå klimatneutralitet år 2045 måste vi arbeta aktivt med att hitta vägar och forum för återbruk.

En svårighet med återbruk är förstås att möta de högt (och fullt rimligt) ställda energi- och kvalitetskraven vid nybyggnation och önskan att bygga så kostnadseffektivt som möjligt. Niclas Gren, platschef på Skeppsviken berättar om hur man jobbar med återbruk i projektet 11:an.

Återbruk är fortfarande inte helt etablerat och det tar nog ett tag för branschen att skaffa sig verktygen och forumen för att arbeta med det i en större skala, men det finns alldeles utmärkta områden att börja med. På 11:an använder vi till exempel gamla tamburdörrar från ett ombyggnadsprojekt i Hunnebostrand under byggtiden. Dörrarna får faktiskt uppleva sitt tredje bygge. Innan användes samma dörrar vid byggnation av ett flerbostadshus på Hisingen.

-Att vi utöver detta kan förädla gammalt spillvirke och reglar från bygget bara ett par hundra meter härifrån är ju toppen. Genom att tänka ett steg längre och förvara spillvirke torrt kan man hålla det i brukbart skick. Det ger förutsättningar för materialet att användas till annat. Ibland behöver det inte vara så svårt.

Klätterväggen finns att beskåda, beundra och bestiga hos The Tannery Club i Floda.

Hela kontoret följde med till en arbetsdag på kv. Jordfräsen

På Skeppsviken arbetar vi tillsammans, mot gemensamma mål, varje dag. Men det är inte varje dag vi gör det på samma arbetsplats. En soldränkt junidag, strax före semestern, samlades alla våra yrkesarbetare på en arbetsplats och arbetade i samklang med såväl ledning som ekonomiavdelningen, vilka för en dag bytte ut tangentbord och excelark mot skruvdragare och hammare. Hela Skövdeverksamheten samlades på en byggdag på Kvarteret Jordfräsen.

Daniel Sjöberg, platschef för Kv. Jordfräsen, fick för en dag se hela Skövde-kontorets medarbetare hjälpa till i projektet med helt nya göromål. På agendan, efter en gedigen säkerhetsgenomgång, för dagen stod att montera taken på förrådslängorna och carport-längorna i området. 

– Den administrativa personalen fick lite enklare uppgifter, och det var väldigt roligt att se att alla tar ansvar.

Karin Svensson, som till vardags ser till att löner betalas ut och att det råder ordning och reda i leverantörsreskontran, fick i uppdrag montera takstolar – ett uppdrag hon utförde med bravur. Husbygget hemma har satt sina spår..

– Jag lyfter och spikar, och gör som jag blir tillsagd, det är roligt att alla kan jobba tillsammans.

Cecilia Andersson, redovisningsansvarig i koncernen, verkar under dagen känna sig lika hemma på bygget som i bokslutet.

– Det är roligt att få jobba på ett av Skeppsvikens byggen, ett jättekul initiativ. Det ger en ökad förståelse för arbetet, framför allt för oss som jobbar inne på kontoret.


Initiativtagare till byggdagen är VD Peter Lennartsson. I rollen som VD är Peter nära sin verksamhet och besöker ofta byggarbetsplatserna själv, men det var inte igår han gjorde en heldag med skruvdragaren.

– Jag har skruvat bleck hela morgonen så jag undrar hur det känns i kroppen i morgon.

Med god tillväxttakt och framtidstro efter en tid präglad av distansarbete, uteblivna sammankomster var målsättningen med dagen att stärka vi-känslan ytterligare.

– Det är första gången vi gör något sådant här, och det är en aktivitet för att stärka vi-känslan. Såhär vid dagens slut kan jag konstatera att vi som grupp drog projektet i mål. Taken är på plats och vi arbetade tillsammans för att få jobbet gjort. Precis som vanligt egentligen, men det blev extra tydligt idag.

I samarbete med allmännyttiga AB Skövdebostäder bygger vi 68 bostadslägenheter i den tredje etappen av Trädgårdsstaden, ett område med stort fokus på ekologisk hållbarhet och diversifierade boendeformer.

Kv Jordfräsen består av åtta huskroppar i två plan utmed tomtgränsen, med portaler för genomsikt och trivsamma gårdsmiljöer för både besökare och boende.

Första spadtaget på Askeslätt

I strålande förmiddagssol markerades starten på Skeppsvikens kanske mest hållbara projekt någonsin med ett första spadtag.

Projektet, vilket genomförs i ett joint venture med Jemmett AB, innefattar 35 trygghetslägenheter på Askeslätt i Lidköping. Byggnaden blir både passivhus- och svanenmärkt och taket täcks till stor del av solcellspaneler. För Skeppsviken ligger produkten helt i linje med våra långsiktiga ambitioner om att vara klimatneutrala år 2045.

På Askeslätt vävs även den sociala hållbarheten, tryggheten och livskvalitén in i slutprodukten, bland annat genom smarta hem, gemensamhetslokal och elbilspool.

För onsdagsförmiddagens gedigna markarbeten stod representanter från Nordea, Kommunstyrelsen i Lidköping, PRO, SPF Seniorerna, Jemmett AB, PJ Bygg AB och Skeppsviken. Gemensamt för alla involverade parter är en övertygelse om att projektet blir ett välkommet tillskott i Lidköping och ett utmärkt hållbart exempel på flera plan.

Inflyttning planeras till 2023/2024.

Dubbel markanvisningsvinst i Halmstad!

Skeppsviken har tillsammans med Kaminsky Arkitektur tagit fram de vinnande förslagen till två anvisade tomter i Fyllinge i Halmstad. Totalt handlar det om ca 117 svanenmärkta bostadsrätter där mobilitet och energi är integrerat i både gestaltning och vardag.

– Spännande och ärofullt, minst sagt! Det var många som lämnade bra förslag på båda tomterna, men vi var snäppet vassare, två gånger om. Förslaget innehåller många godbitar när det kommer till gestaltning, hållbarhet, teknik och marknad. Jag ser det som att det kommer utveckla inte bara oss som utvecklare utan även Halmstad och de framtida bostadsrättsägarna. Projektet innebär också premiär för oss som samhällsbyggare i Halmstad, säger Max Larsson, projektledare Skeppsviken Fastighets AB.

-I Fyllinge har vi kombinerat innovativa hållbarhetslösningar med en arkitektur som hämtar inspiration från den småskaliga stenstaden i centrala Halmstad. Husen har solcellstak och du kan ta med cykeln hela vägen hem till cykelbalkongen, säger Joakim Kaminsky, Kaminsky Arkitektur.

Vi har öppnat upp för möjlighet att anmäla sitt intresse för projektet redan nu. En intresseanmälan är ingen köplats, utan bara ett sätt att löpande få information om projektets framfart. Tempot tror och hoppas vi kommer vara högt och vi försöker gå ut till försäljning så fort som möjligt. Följ med på skeppsviken.se/fyllinge.

Jemmett och Skeppsviken samarbetar för Tryggt Boende 65+ i Lidköping

Företagen har per 12 januari 2022 tecknat avtal om samarbete i Jemmett Lidköping AB, avseende 35 st nya klimatsmarta hyresbostäder för 65+, på Askeslätt i Lidköpings kommun.

Jemmett har sedan en tid utvecklat ett mycket hållbart bostadskoncept för äldre. Konceptet bestående av Svanenmärkta träbyggnader uppförda med passivhusteknik och solceller resulterar i yteffektiva bostäder med rimliga hyror.

Skeppsviken driver bygg- och fastighetsverksamhet i Västsverige sedan 1992. 2021 omsätter bolagsgruppen ca 1 MDR och sysselsätter ca 145 medarbetare.

– Vi har diskuterat samarbete tidigare eftersom vi båda är vana passivhusbyggare. Företagen kompletterar varandra väl. Jemmett med sitt smarta och hållbara koncept får god draghjälp i projektet, och Skeppsviken med lång erfarenhet av bostadsutveckling får tillämpa ett nytt klimatsmart bostadskoncept i full skala. Det är mycket Win-Win över detta, säger Martin Larsson, VD Skeppsviken.

Byggstart planeras i april 2022 och inflyttning beräknas ske under Q2 2023. Samarbete har sedan tidigare avtalats med PJ Bygg AB om själva byggentreprenaden. Uthyrningen startar ca ett halvt år innan bostäderna är färdigställda.

Lägenheterna fördelas på en- och en halvrums-, två- och trerumslägenheter – alla med balkong och anpassade för hyresgäster med begränsad rörlighet.

– Vi ser att det finns ett stort intresse bland dagens 65-plussare att leva mer hållbart och socialt och Lidköping är en kommun med ett stort behov av dessa bostäder, säger Carlos Andersson VD Jemmett.

Ett tryggt och trevligt boende innefattar inte bara praktiska detaljer och lösningar i den egna bostaden. Ett socialt liv är minst lika viktigt för välbefinnandet. Därför kommer det att finnas en gemensamhetslokal som de boende kan använda tillsammans eller hyra för eget bruk. Lidköpings kommun kommer också att ha en trygghetsvärd på plats för att ordna aktiviteter, administrera lunch för dem som önskar och fungera som en länk till hemtjänsten.

I området kommer att finnas en elbilspool och boulebana .

Succéartat säljarbete i Floda Centrum – Slutsålt och byggstartat inför semestern!

Säljstart för de 55 bostadsrätterna i Floda centrum skedde i mitten av januari i år och intresset var rekordstort.

Dagarna efter säljstart återstod bara ett fåtal bostadsrätter – vilka nu är helt slutsålda. Mäklare Martin Jönsson på Fastighetsbyrån i Lerum kommenterar:

”Det har varit ett stort intresse och engagemang för projektet redan från första stund med många besökare på informationsträffen som hölls hösten 2019 redan. I samband med säljstarten togs det emot fler anmälningar om intresse för köp än det fanns lägenheter vilket alltid leder till en tudelad upplevelse, kul att intresset är stort men mindre roligt att man inte kan erbjuda en ny fin bostad till alla.
De glada köpare som nu fått teckna sin lägenhet ser, precis som jag och många andra, fram emot byggstarten och att få se huset växa fram i Floda centrum.”

Köparna tillträder preliminärt sina bostadsrätter i början av 2023. Till dess får köparna möjlighet att välja sina eventuella tillval i lugn och ro. Vi hoppas även att pandemi-situationen tillåter fysiska träffar med kunden igen – då väntar förhoppningsvis kundträffar likt ett första spadtag och taklagsfest. Försäljningsprocessen skedde i princip helt digitalt. Projektledare Max Larsson förtydligar:

”Vi träffade en stor del av de engagerade köparna i Floda redan under 2019 vid en lokal informationsträff. Ett par månader senare bröt pandemin ut. Sedan dess har vi haft en helt digital försäljningsprocess och vi befinner oss på en förändrad bostadsmarknad. Trots – eller tack vare – detta är vi väldigt stolta över utfallet. Vi tolkar det som att Skeppsvikens varumärke är starkt och att vi lyckats anpassa produkt efter marknad. Vi gläds även åt att vi arbetar efter våra kärnvärden även i det digitala formatet – med kunden i fokus.”

På plats övergår rivning nu i produktion. Under sommaren startar arbetet med pålning. Max förklarar:

Projektet utförs i egen regi där Skeppsviken Fastighets AB är projektutvecklare och Skeppsviken Bygg i Göteborg AB är totalentreprenör. Upplägget har varit framgångsrikt i flera tidigare projekt – bland annat grannprojektet Kv. Herrgårdsbacken i Floda. Det projektet resulterade i en nöjd bostadsrättsförening och en attraktiv hyresrättsfastighet. Det framgångsrika samarbetet leder nu även till pågående tillträden av 52 bostadsrätter på Ärlegatan i Majorna. Nu spänner vi bågen ytterliggare och ser fram emot både resan och destinationen för 11:an.

Projektets framgångar har även sina förklaringar i mångåriga samarbeten med bland andra Studio Ekberg, Fastighetsbyrån i Lerum, Bra Boende Centralt, Nordea, med flera.

Följ med till projektet på skeppsviken.se/11.

Följ med till Stenhuggaren

Det senaste året har vi alla vant oss vid att inte ta något för givet. Osäkerheten i samhället har gjort det svårt att med säkerhet planera inför allt från projekt till vanliga vardagsbestyr. Just därför känns det extra viktigt att uppmärksamma när allt går som planerat. Följ med till Stenhuggaren, 88 hyresrätter vi uppför för Balder på Långströmsallén på Hisingen i Göteborg.  

Hisingen växer och frodas. Stadens centrum har tagit klivet över älven och allt fler människor söker sig dit för att bo. Balder har tagit ett stort ansvar för att utveckla möjligheterna både för boende och företag, och just nu pågår ett stort utvecklingsarbete på Långströmsallén som ska göra området mer attraktivt och trivsamt för alla boende. Vi på Skeppsviken är glada över att vara delaktiga i detta viktiga projekt. Och ännu gladare är vi för att allt går precis som det ska. 

– Japp, det går bara fint!, svarar platschef Gustaf Dahllöf när vi når honom.

Härligt! Men exakt vad innebär det? Hur långt har ni kommit?

– Vi har precis monterat de sista väggarna på plan 1. Tidplanen håller och vi är exakt där vi ska vara i processen.

Vad kan du berätta om projektet Stenhuggaren?

– Vi uppför 88 hyresrätter vid Långströmsallén. Vårt projekt är en del i ett större Balder-projekt där ungefär 600 lägenheter ska upp, plus lite parkeringshus och liknande.

Fastigheten består av två huskroppar, och byggs inom ramen för Miljöbyggnad Silver 3.0 vilket innebär att det läggs extra krut på exempelvis solskydd, ljudmiljö och ventilation. Miljöbyggnad Silver innebär helt enkelt att ett ganska stort kliv upp från de lagkrav och existerande rekommendationer för hållbart byggande som gäller. Fastigheten kommer även att förses med solceller på taket. Karin Henström, fastighetsutvecklare på Balder, är glad över att ha Skeppsviken med på tåget:

– Att få planera och följa med på förvandlingsresan vi gör på Långströmsallén är väldigt roligt. Det är en styrka att vi fått med Skeppsviken, med deras gedigna erfarenhet, på projektet Stenhuggaren.

Som sagt, arbetet rullar på som det ska, och enligt Gustaf ska det till något extraordinärt för att tidplanen inte ska hålla. Och han ser fram emot det fortsatta arbetet:

– Det är ett tryggt och ganska klassiskt uppförande. Semiprefab, utfacknings- och skalväggar, trä-, puts- och murfasad. Ett fint och trevligt projekt helt enkelt.

Arbetet med Stenhuggaren påbörjades i december 2020 och beräknas vara klart för slutbesiktning juni 2022. Vi fortsätter följa arbetet och ser fram emot att rapportera mer längre fram i processen.

Följ med hem till Hanna!

För några månader sedan publicerade vi en notis om Hanna Lideborg som flyttade in i våra då helt nybyggda lägenheter på Södra Vårvindsgatan på Hisingen i Göteborg. Det var en stor dag för henne med tanke på att det var hennes första egna förstahandskontrakt. Nu, ett halvår senare, kände vi att det var dags att fråga henne hur hon trivs. Följ med!

När vi kliver in i Hannas lägenhet känner vi ögonblickligen att här bor en människa som trivs. Den ljusa hörnlägenheten är smakfullt inredd. Färgsättningen är sparsam men effektiv. Några kristallstenar i fönstret vittnar om känsla för detaljer och personlighet; en egengjord drömfångare i sovrummet likaså. Men det som talar sitt tydligaste språk är Hannas välkomnande leende. Och det är kanske så det känns när man har tecknat sitt första förstahandskontrakt.

– Det känns verkligen fantastiskt. Jag har bott i andra hand så länge nu med möbler och prylar lite överallt, därför känns det extra skönt att kunna samla alla sina grejer på ett ställe. Här bor verkligen JAG.

Det kändes bra direkt
Hanna flyttade in i november 2020 efter att ha fått ett erbjudande via HomeQ i maj samma år. Tiden fram till inflyttningen ledde till flera bilturer till bygget för att se hur det utvecklade sig.

– Ja, jag var här flera gånger och försökte få en uppfattning om hur det skulle bli, vilken lägenhet som var min, och försökte visualisera hur allt kommer att kännas. Och när jag väl klev in i lägenheten första gången kändes det verkligen rätt.

På vilket sätt?

– Den sköna känslan, det var goa energier helt enkelt. Allt var så fint, och jag kände mig stolt. Och det infann sig ett slags lugn, att för första gången känna att det är bara JAG som bor här, och att jag kan i princip bo här hur länge jag vill. Tacksamhet, kanske.

Ett lugnt och skönt område
Hanna delar sin tid mellan Göteborg och Lidköping, där hennes pojkvän arbetar. De är båda musikintresserade och brukar spela och sjunga tillsammans. De tycker även om att ta promenader i det lummiga området, gärna ner till Eriksbergskajen som bara ligger ett tiotal minuter bort.

– Det är ett fint och kontrastrikt område att röra sig kring. Här intill har vi fina grönområden, och nere vid Eriksberg finns det ganska många restauranger. Det går dessutom snabbt att ta sig in till stan, antingen med färjan till Stenpiren eller med buss eller spårvagn från Eketrägatan.

Hanna är utbildad socionom och arbetar som boendestödjare i Majorna. Det var också i Majorna hon bodde senast innan hon flyttade in i sin nya lägenhet. Och på sätt och vis tycker hon att det är skönt att inte bo där hon jobbar längre.

– Det känns mer som att komma hem när jag landar här. Man är lite mer anonym och kan koppla av på ett annat sätt. Man det tar ändå inte särskilt lång tid att ta sig till jobbet. Antingen bilen rakt över Älvsborgsbron eller färjan till Klippan.

En helhetsupplevelse
Hanna trivs som sagt i sin lägenhet, men är minst lika nöjd med den service som Skeppsviken har stått till tjänst med. Tvättmaskin ingick i varje lägenhet, och hon valde även att få diskmaskin när hon flyttade in. Dessutom hade Skeppsviken ställt i ordning en Facebookgrupp för alla i boende i fastigheten där man kan dela med sig av information, be om hjälp och få lite kontakt med sina grannar.

– Ja, det känns tryggt att bo här. Det är ordning och reda, och allt flöt perfekt vid inflyttningen. Det känns bra att kunna ge tillbaka lite genom att berätta om hur bra jag trivs. Här kommer jag att bo länge!

Hannas lägenhet:
49 kvm
2 rum och kök
Öppen planlösning
Fransk balkong

Helt perfekt!

Följ med på spadtags-ceremoni för Norra Ekedal i Skövde

Skeppsviken har nu haft nöjet att tillsammans med Riksbyggen, PEAB och Skövde kommun markera starten för Norra Ekedal med ett gemensamt första spadtag. Projektet omfattar totalt cirka 170 lägenheter i ett av Skövdes bästa lägen.

”För Skeppsvikens del handlar det om cirka 55 yteffektiva, energisnåla och moderna bostadsrätter. Här bor man i en unik mix av stadskärna, park och natur. Garageplats finns till nästan samtliga lägenheter.”, säger projektledare Max Larsson

Uppslutningen var medvetet inte stor för att minska risken för smittspridning. Samtliga deltagare var dock överens om att det var skönt att äntligen få markera att projektet nu närmar sig verklighet. Först ut med säljarbete och produktion är Riksbyggen, följt av PEAB och slutligen Skeppsviken. Utbudet av bostäder kommer variera, men gemensamt för samtliga kommer vara det fantastiska centrala läget och Boulognersjön som närmsta granne.

”Det är med en kombination av spänning, lättnad och förhoppning som detta första spadtag markerar starten på ett otroligt spännande bostadsprojekt. För oss som byggherre innebär det att tredje generationen Larsson utvecklar bostäder i Skövde. Norra Ekedal blir även Skeppsvikens tjogonde bostadsprojekt i egen regi sedan första bostadsprojekten i just centrala Skövde, med Kv. Motorn i spetsen. Projektet sätter också en sälj- och produktionsmässigt ny nivå på Skövde-marknaden. Det blir intressant att följa intresset framöver.”, fortsätter projektledare Max Larsson

Skeppsvikens etapp i projektet kommer preliminärt börja smyglanseras under höst/vinter 2021 med en preliminär skarp säljstart 2022. Intresseanmälan görs direkt på projekthemsidan skeppsviken.se/ekedal där information skickas ut löpande. Följ med!

Följ med till trädgården

Nu gör vi oss beredda för ännu ett spännande byggprojekt i Skövde. Den här gången handlar det om att uppföra 68 hyresrätter för Skövdebostäder i den snabbt växande och populära stadsdelen Trädgårdsstaden.

Trädgårdsstaden har seglat upp som ett av Skövdes mest spännande områden. Vad som är särskilt intressant är hur platsen erbjuder ett attraktivt liv för så många olika målgrupper. Det är så det blir när boendeformerna varierar.

Och nu är det dags för hyresrätter! Vi har helt nyligen skrivit kontrakt med Skövdebostäder om att uppföra 68 hyreslägenheter i tvåplanslängor. Ett glädjande besked för oss som mer än gärna bidrar till stadsdelens, och i förlängningen även stadens utveckling. Peter Lennartsson, VD på Skeppsviken Bygg i Skövde, intygar:

– Det här ser vi verkligen fram emot. Skeppsvikens vision är att finnas på alla delar av bostadsmarknaden, och i och med det här projektet får vi möjlighet att erbjuda funktionella hyreslägenheter för alla.

De 68 moderna lägenheterna kommer att komplettera utbudet i området, där villor och bostadsrätter samsas i harmoni med fler och fler tillkommande hyresrätter. Lägenheterna kommer att variera i storlek, från 1:or på 35 kvadratmeter till 4:or på 95.

Det är inte första gången vi på Skeppsviken figurerar i Trädgårdsstaden. Vi har tidigare uppfört Lassagården, 20 energisnåla radhus, ett projekt som såldes slut snabbt.

Byggstart för projektet sker under våren 2021 och vi räknar med de första hyresgästerna ska kunna flytta in till sommaren 2022.