Arbetsmiljö- och säkerhetsveckan 2022 | Skeppsviken

Vår Skövdeverksamhet rundade av den årliga arbetsmiljö- och säkerhetsveckan med ett besök på Arlanda Säkerhetspark. En skyddskommité om 17 deltagare lotsades under dagen runt säkerhetsparkens stationer, vilka bland annat innehöll praktisk tillämpning av taksäkerhet, andningsmask och säker inlastning på våningsplan.

Säkerhetsparken är en av medlemsföretag och organisationer i branschen framtagen anläggning där verksamma i branschen ges möjlighet att i grupp praktisera säkerhet, för att sedan reflektera kring beteenden och attityder kring säkerhet på byggarbetsplatsen.

-Riskuppfattning är individuell. Vi påverkas av erfarenheter. Genom att reflektera över beteenden i uppbyggda stationer och scenarion skapar man en god insikt över det egna beteendet. I grupp tränar vi upp vår helhetssyn, självinsikt och förmåga att lösa problem, samarbeta och övertyga andra. – Branschens säkerhetspark.

Den praktiska tillämpningen vid säkerhetsparken gav nyttig input till Skeppsvikens skyddskommitté vid efterföljande arbetsmiljö- och säkerhetsdiskussioner. Under hösten formas insikterna från veckan till konkreta mål att arbeta mot för att bli ännu bättre tillsammans.

Arbetsmiljö- och säkerhetsveckan, i år med tema psykosocial arbetsmiljö, präglas aktivt av att vi reflekterar, diskuterar, bidrar och förhoppningsvis förflyttar oss framåt. Samtliga anställda svarar under veckan dessutom på enkät om trivsel i företaget, vilken ligger till grund för fortsatt utvärdering och målsättningsarbete.

– Vi vill uppmärksamma våra friskfaktorer i företaget och bli bättre tillsammans, säger Eva-Karin Lennartsson, KMA-ansvarig vid Skeppsviken Bygg i Skövde AB.

Hela kontoret följde med till en arbetsdag på kv. Jordfräsen

På Skeppsviken arbetar vi tillsammans, mot gemensamma mål, varje dag. Men det är inte varje dag vi gör det på samma arbetsplats. En soldränkt junidag, strax före semestern, samlades alla våra yrkesarbetare på en arbetsplats och arbetade i samklang med såväl ledning som ekonomiavdelningen, vilka för en dag bytte ut tangentbord och excelark mot skruvdragare och hammare. Hela Skövdeverksamheten samlades på en byggdag på Kvarteret Jordfräsen.

Daniel Sjöberg, platschef för Kv. Jordfräsen, fick för en dag se hela Skövde-kontorets medarbetare hjälpa till i projektet med helt nya göromål. På agendan, efter en gedigen säkerhetsgenomgång, för dagen stod att montera taken på förrådslängorna och carport-längorna i området. 

– Den administrativa personalen fick lite enklare uppgifter, och det var väldigt roligt att se att alla tar ansvar.

Karin Svensson, som till vardags ser till att löner betalas ut och att det råder ordning och reda i leverantörsreskontran, fick i uppdrag montera takstolar – ett uppdrag hon utförde med bravur. Husbygget hemma har satt sina spår..

– Jag lyfter och spikar, och gör som jag blir tillsagd, det är roligt att alla kan jobba tillsammans.

Cecilia Andersson, redovisningsansvarig i koncernen, verkar under dagen känna sig lika hemma på bygget som i bokslutet.

– Det är roligt att få jobba på ett av Skeppsvikens byggen, ett jättekul initiativ. Det ger en ökad förståelse för arbetet, framför allt för oss som jobbar inne på kontoret.


Initiativtagare till byggdagen är VD Peter Lennartsson. I rollen som VD är Peter nära sin verksamhet och besöker ofta byggarbetsplatserna själv, men det var inte igår han gjorde en heldag med skruvdragaren.

– Jag har skruvat bleck hela morgonen så jag undrar hur det känns i kroppen i morgon.

Med god tillväxttakt och framtidstro efter en tid präglad av distansarbete, uteblivna sammankomster var målsättningen med dagen att stärka vi-känslan ytterligare.

– Det är första gången vi gör något sådant här, och det är en aktivitet för att stärka vi-känslan. Såhär vid dagens slut kan jag konstatera att vi som grupp drog projektet i mål. Taken är på plats och vi arbetade tillsammans för att få jobbet gjort. Precis som vanligt egentligen, men det blev extra tydligt idag.

I samarbete med allmännyttiga AB Skövdebostäder bygger vi 68 bostadslägenheter i den tredje etappen av Trädgårdsstaden, ett område med stort fokus på ekologisk hållbarhet och diversifierade boendeformer.

Kv Jordfräsen består av åtta huskroppar i två plan utmed tomtgränsen, med portaler för genomsikt och trivsamma gårdsmiljöer för både besökare och boende.

Skeppsviken anlitas för Metsä Tissues planerade storsatsning på utbyggt pappersbruk i Mariestad

Skeppsviken anlitas för Metsä Tissues planerade storsatsning på utbyggt pappersbruk i Mariestad

Skeppsviken Bygg i Skövde AB anlitas som huvudentreprenör vid Metsä Tissue AB:s första etapp i utbyggnad av pappersbruket i Mariestad. Parterna har enats om att inte offentliggöra kontraktsvärdet.

Den första etappen, bestående av förberedande mark- och grundarbeten, är en del av den stora investering som planeras för att växla upp brukets produktionskapacitet. Under förutsättning att Mark- och Miljödomstolen beviljar miljötillstånd förväntas byggstart att ske under andra halvåret 2022.

Utökningen av bruket i Mariestad fördubblar den årliga kapaciteten för mjukpappersproduktion från nuvarande 70 000 ton till hela 145 000 ton. Investeringen omfattar ny pappersmaskin, massalagring, konverteringshall, konverteringslinjer, automatiserat lager samt nytt huvudkontor.

Metsä Tissue är en av Europas ledande mjukpappersproducenter, med rötter i hållbart förvaltade nordliga skogar. Bland varumärkena som Metsä Tissue står bakom finns bland annat Katrin, Lambi och Serla.

Skeppsviken genomför grundläggningsarbetena som en utförandeentreprenad åt Metsä Tissue AB. Grundläggningen omfattar även losstagning av berg samt krossning, som återanvänds på andra platser i projektet.

– Vi är mycket stolta för att blivit kontrakterade för detta spännande projekt, ett viktigt projekt för hela regionen och dess fortsatta tillväxt och utveckling. Projektet stärker även oss på Skeppsviken som en av regionens ledande samhällsutvecklare, säger VD Peter Lennartsson.

Metsä Tissues nya anläggning beräknas tas i bruk under 2025.

Första spadtaget på Askeslätt

I strålande förmiddagssol markerades starten på Skeppsvikens kanske mest hållbara projekt någonsin med ett första spadtag.

Projektet, vilket genomförs i ett joint venture med Jemmett AB, innefattar 35 trygghetslägenheter på Askeslätt i Lidköping. Byggnaden blir både passivhus- och svanenmärkt och taket täcks till stor del av solcellspaneler. För Skeppsviken ligger produkten helt i linje med våra långsiktiga ambitioner om att vara klimatneutrala år 2045.

På Askeslätt vävs även den sociala hållbarheten, tryggheten och livskvalitén in i slutprodukten, bland annat genom smarta hem, gemensamhetslokal och elbilspool.

För onsdagsförmiddagens gedigna markarbeten stod representanter från Nordea, Kommunstyrelsen i Lidköping, PRO, SPF Seniorerna, Jemmett AB, PJ Bygg AB och Skeppsviken. Gemensamt för alla involverade parter är en övertygelse om att projektet blir ett välkommet tillskott i Lidköping och ett utmärkt hållbart exempel på flera plan.

Inflyttning planeras till 2023/2024.

Jemmett och Skeppsviken samarbetar för Tryggt Boende 65+ i Lidköping

Företagen har per 12 januari 2022 tecknat avtal om samarbete i Jemmett Lidköping AB, avseende 35 st nya klimatsmarta hyresbostäder för 65+, på Askeslätt i Lidköpings kommun.

Jemmett har sedan en tid utvecklat ett mycket hållbart bostadskoncept för äldre. Konceptet bestående av Svanenmärkta träbyggnader uppförda med passivhusteknik och solceller resulterar i yteffektiva bostäder med rimliga hyror.

Skeppsviken driver bygg- och fastighetsverksamhet i Västsverige sedan 1992. 2021 omsätter bolagsgruppen ca 1 MDR och sysselsätter ca 145 medarbetare.

– Vi har diskuterat samarbete tidigare eftersom vi båda är vana passivhusbyggare. Företagen kompletterar varandra väl. Jemmett med sitt smarta och hållbara koncept får god draghjälp i projektet, och Skeppsviken med lång erfarenhet av bostadsutveckling får tillämpa ett nytt klimatsmart bostadskoncept i full skala. Det är mycket Win-Win över detta, säger Martin Larsson, VD Skeppsviken.

Byggstart planeras i april 2022 och inflyttning beräknas ske under Q2 2023. Samarbete har sedan tidigare avtalats med PJ Bygg AB om själva byggentreprenaden. Uthyrningen startar ca ett halvt år innan bostäderna är färdigställda.

Lägenheterna fördelas på en- och en halvrums-, två- och trerumslägenheter – alla med balkong och anpassade för hyresgäster med begränsad rörlighet.

– Vi ser att det finns ett stort intresse bland dagens 65-plussare att leva mer hållbart och socialt och Lidköping är en kommun med ett stort behov av dessa bostäder, säger Carlos Andersson VD Jemmett.

Ett tryggt och trevligt boende innefattar inte bara praktiska detaljer och lösningar i den egna bostaden. Ett socialt liv är minst lika viktigt för välbefinnandet. Därför kommer det att finnas en gemensamhetslokal som de boende kan använda tillsammans eller hyra för eget bruk. Lidköpings kommun kommer också att ha en trygghetsvärd på plats för att ordna aktiviteter, administrera lunch för dem som önskar och fungera som en länk till hemtjänsten.

I området kommer att finnas en elbilspool och boulebana .

Succéartat säljarbete i Floda Centrum – Slutsålt och byggstartat inför semestern!

Säljstart för de 55 bostadsrätterna i Floda centrum skedde i mitten av januari i år och intresset var rekordstort.

Dagarna efter säljstart återstod bara ett fåtal bostadsrätter – vilka nu är helt slutsålda. Mäklare Martin Jönsson på Fastighetsbyrån i Lerum kommenterar:

”Det har varit ett stort intresse och engagemang för projektet redan från första stund med många besökare på informationsträffen som hölls hösten 2019 redan. I samband med säljstarten togs det emot fler anmälningar om intresse för köp än det fanns lägenheter vilket alltid leder till en tudelad upplevelse, kul att intresset är stort men mindre roligt att man inte kan erbjuda en ny fin bostad till alla.
De glada köpare som nu fått teckna sin lägenhet ser, precis som jag och många andra, fram emot byggstarten och att få se huset växa fram i Floda centrum.”

Köparna tillträder preliminärt sina bostadsrätter i början av 2023. Till dess får köparna möjlighet att välja sina eventuella tillval i lugn och ro. Vi hoppas även att pandemi-situationen tillåter fysiska träffar med kunden igen – då väntar förhoppningsvis kundträffar likt ett första spadtag och taklagsfest. Försäljningsprocessen skedde i princip helt digitalt. Projektledare Max Larsson förtydligar:

”Vi träffade en stor del av de engagerade köparna i Floda redan under 2019 vid en lokal informationsträff. Ett par månader senare bröt pandemin ut. Sedan dess har vi haft en helt digital försäljningsprocess och vi befinner oss på en förändrad bostadsmarknad. Trots – eller tack vare – detta är vi väldigt stolta över utfallet. Vi tolkar det som att Skeppsvikens varumärke är starkt och att vi lyckats anpassa produkt efter marknad. Vi gläds även åt att vi arbetar efter våra kärnvärden även i det digitala formatet – med kunden i fokus.”

På plats övergår rivning nu i produktion. Under sommaren startar arbetet med pålning. Max förklarar:

Projektet utförs i egen regi där Skeppsviken Fastighets AB är projektutvecklare och Skeppsviken Bygg i Göteborg AB är totalentreprenör. Upplägget har varit framgångsrikt i flera tidigare projekt – bland annat grannprojektet Kv. Herrgårdsbacken i Floda. Det projektet resulterade i en nöjd bostadsrättsförening och en attraktiv hyresrättsfastighet. Det framgångsrika samarbetet leder nu även till pågående tillträden av 52 bostadsrätter på Ärlegatan i Majorna. Nu spänner vi bågen ytterliggare och ser fram emot både resan och destinationen för 11:an.

Projektets framgångar har även sina förklaringar i mångåriga samarbeten med bland andra Studio Ekberg, Fastighetsbyrån i Lerum, Bra Boende Centralt, Nordea, med flera.

Följ med till projektet på skeppsviken.se/11.

Följ med på spadtags-ceremoni för Norra Ekedal i Skövde

Skeppsviken har nu haft nöjet att tillsammans med Riksbyggen, PEAB och Skövde kommun markera starten för Norra Ekedal med ett gemensamt första spadtag. Projektet omfattar totalt cirka 170 lägenheter i ett av Skövdes bästa lägen.

”För Skeppsvikens del handlar det om cirka 55 yteffektiva, energisnåla och moderna bostadsrätter. Här bor man i en unik mix av stadskärna, park och natur. Garageplats finns till nästan samtliga lägenheter.”, säger projektledare Max Larsson

Uppslutningen var medvetet inte stor för att minska risken för smittspridning. Samtliga deltagare var dock överens om att det var skönt att äntligen få markera att projektet nu närmar sig verklighet. Först ut med säljarbete och produktion är Riksbyggen, följt av PEAB och slutligen Skeppsviken. Utbudet av bostäder kommer variera, men gemensamt för samtliga kommer vara det fantastiska centrala läget och Boulognersjön som närmsta granne.

”Det är med en kombination av spänning, lättnad och förhoppning som detta första spadtag markerar starten på ett otroligt spännande bostadsprojekt. För oss som byggherre innebär det att tredje generationen Larsson utvecklar bostäder i Skövde. Norra Ekedal blir även Skeppsvikens tjogonde bostadsprojekt i egen regi sedan första bostadsprojekten i just centrala Skövde, med Kv. Motorn i spetsen. Projektet sätter också en sälj- och produktionsmässigt ny nivå på Skövde-marknaden. Det blir intressant att följa intresset framöver.”, fortsätter projektledare Max Larsson

Skeppsvikens etapp i projektet kommer preliminärt börja smyglanseras under höst/vinter 2021 med en preliminär skarp säljstart 2022. Intresseanmälan görs direkt på projekthemsidan skeppsviken.se/ekedal där information skickas ut löpande. Följ med!

Balder tecknar avtal med Skeppsviken i Kungälv

Västra Gatan i centrala Kungälv utvecklas med nya bostäder och lokaler. Skeppsviken tecknade nyligen avtal med Fastighets AB Balder om att uppföra 128 lägenheter och 10 lokaler i centrala Kungälv.

– Vi ser fram emot att skapa nya bostäder i Kungälv med Balder. Det är på många sätt ett utmanande projekt som passar vår organisation väldigt bra. Att projektet dessutom är i just Kungälv, en ort som vi långsiktigt vill verka i, är extra kul, säger Nikola Jovetic Arbetschef, Skeppsviken Bygg i Göteborg AB.

Husen med bland annat deras träfasader och småskalighet, ska smälta samman med övrig bebyggelse på Västra gatan. I kvarteren planeras innergårdar med plats för möten med ambitionen att skapa en trygg och trivsam boendemiljö. Husen byggs enligt miljöcertifieringen Miljöbyggnad silver.

– Det känns väldigt roligt att fortsätta den resa som påbörjades redan 1996. Dels för att fortsätta förädla marken, dels för att vi hoppas och tror att utvecklingen ska ge positiva effekter för staden i stort, säger Balders VD Erik Selin

– Vi är väldigt glada över att ännu en gång fått förtroendet från Balder i detta unika projekt. Detta projekt befäster vår tillväxtresa i Göteborgsregionen, säger Davor Sinik, VD Skeppsviken Bygg i Göteborg AB.

Projektet ska stå färdigt under Q2 2023.

Idag klockan 11.30 tar Skeppsvikens VD Davor Sinik första spadtaget tillsammans med Balders VD Erik Selin och Kommunstyrelsens ordförande i Kungälv, Miguel Odhner.

Higab och GöteborgsLokaler tecknar ramavtal med Skeppsviken i Göteborg

Skeppsviken tecknade strax innan jul ett avtal med Higab och GöteborgsLokaler avseende större underhålls- och lokalanpassningsprojekt.

Higab och GöteborgsLokaler har över 700 byggnader och 1 miljon kvm lokaler. Avtalet avser större åtgärder från 4,5 miljoner kronor och uppåt. Projekt med mindre kostnader görs via Göteborgs Stads ramavtal. Den totala avtalsvolymen beräknas till cirka 125–150 miljoner kronor per år fördelat på 3 entreprenörer.

– Higab och GöteborgsLokaler ser fram emot att arbeta tillsammans. Syftet med avtalet är att få ett tätare samarbete med marknaden, förkorta ledtider i processer och skapa snabbare leveranser till våra kunder, säger Siman Jasim, ombud och chef underhåll och lokalanpassningsprojekt på Higab.

Vi är stolta att vara ett av företagen som valts ut att långsiktigt hjälpa Higab och GöteborgsLokaler med deras unika bestånd av fastigheter. Vi ska göra vårt yttersta för att förvalta detta uppdrag som innehåller några av Göteborgs finaste byggnader och lokaler, säger Peter Carlzon Arbetschef på Skeppsviken Bygg i Göteborg AB.

Avtalsperioden sträcker sig 2 år framåt med möjlighet till förlängning med ytterligare 2 år.

Säljstart för 11:an i Floda centrum

Efter en efterlängtad och uppskattad förtursförsäljning drar vi den 20 januari igång den publika säljstarten för 11:an i Floda centrum. Följ med!

Bostadsrättsföreningen Rurik Holms Väg 11, eller 11:an som vi valt att kalla projektet, består av 55 trivsamma och moderna bostäder i centrala Floda. Läget är exceptionellt bra för dig som vill ha nära till vardagslivet. Du har Floda Torg med allt som hör vardagen till tvärs över gatan, pendeln ligger på promenadavstånd och E20 bara några minuter bort. Här bor du med vardagen som din närmaste granne.

Drömboendet blev verklighet för nästan 40 hushåll under förtursförsäljningen. Det finns fortfarande möjlighet att välja en lägenhet som passar just dina behov. Behöver du en tvåa, trea eller fyra? Lugn, det finns fortfarande kvar! Ansvarig mäklare för projektet, Martin Jönsson på Fastighetsbyrån Lerum, förklarar läget:

− Den 20:e januari finns möjlighet att boka just en sådan lägenhet man önskar. Försäljningen sker enkelt med en anmälan som lämnas per e-post till oss, ingen kö utanför vårt kontor eller tekniska svårigheter med en telefonväxel. En viss del av projektets lägenheter har redan bokats vid en så kallad förtursförsäljning där intressenter som varit med oss och Skeppsviken från tidig start men det finns gott om trevliga lägenheter kvar att välja bland.

11:an är på sätt och vis en uppföljare till vårt succé-projekt Herrgårdsbacken. Dit flyttade nöjda bostadsrättsägare och hyresgäster in 2018. Projektledare Max Larsson berättar:

− Skeppsviken älskar Floda. Vi har haft förmånen att få förverkliga två lyckade projekt i Floda tidigare. Flodabor, intressenter och köpare har varit trevliga och tillmötesgående, men också medhjälpliga. De flesta tycker sig ha hittat hem och älskar sina boenden. Många har gett oss feedback inför, under och efter projekten vilket gör att vi hela tiden utvecklas och utvecklar bättre bostäder. Utvecklingen har lett oss hit, till de 55 bostadsrätterna i Floda centrum.

Den 20 januari öppnar vi upp möjligheten för alla att boka sin nya lägenhet med vardagen som granne. Anmäl ditt intresse på projekthemsidan eller kontakta Fastighetsbyrån i Lerum på 0302-150 00.