Nollresan – Spillvirke blev unik klättervägg

Att återbruka kan framstå som svårt, och det är det också (åtminstone i stor skala), men för att börja någonstans finns det lågt hängande frukt att plocka. Ett lysande exempel på återbruk i all sin enkelhet, som ledde till någonting riktigt bra, kom från projektet 11:an i Floda.

Spillvirke och reglar från byggnationen som normalt sett hade skickats till återvinningscentralen kunde i det här fallet få nytt liv som klättervägg, bara ett par hundra meter från byggarbetsplatsen. Det färdiga resultatet är ett mästerverk i både hållbarhet och estetik.

Hållbarhetsaspekten sätter en stor prägel på Floda i allmänhet och kanske centrum och Garveriet-området i synnerhet. Det är rent av en del av destinationsupplevelsen idag. Den sammanhållna bruksortskulturen bidrog till att återbruket i det här fallet kändes ganska naturligt. Nicke Sundström, medgrundare till The Tannery Club berättar om projektet:

-Vi började skissa på idéer, tog fram ritningar och diskuterade hållbarhetsperspektiv. Vi landade till slut i att bygga själva väggen av 45 mm träreglar, såsom ett stort Tetris. Massor av spillvirke slängs och varför inte använda detta att klä väggen med?

-Jag kontaktade bygg och rivningsfirmor samt deponier men allt var regelstyrt och det var inte bara att sladda in med en släpkärra och slänga på reglarna. Efter många återvändsgränder gav inlägg i Social Media resultat. Tipsen ledde oss till Skeppsvikens bygge av projektet 11:an i centrala Floda, där den välvilliga platsledningen hjälpte oss att lasta det virke vi behövde.

-De ca 800 unika greppen på väggen, som normalt tillverkas i epoxi, snidades ut av trä och sten. På väggen sitter idag grepp av vildplommon, apel, bok alm, furu, valnöt, teak, ask, rötad björk, lind och sten från Öland.

För byggverksamheten har återbruk, både stort som smått, stor inverkan på både klimatavtrycket och vår utveckling. För att hushålla med jordens resurser och faktiskt nå klimatneutralitet år 2045 måste vi arbeta aktivt med att hitta vägar och forum för återbruk.

En svårighet med återbruk är förstås att möta de högt (och fullt rimligt) ställda energi- och kvalitetskraven vid nybyggnation och önskan att bygga så kostnadseffektivt som möjligt. Niclas Gren, platschef på Skeppsviken berättar om hur man jobbar med återbruk i projektet 11:an.

Återbruk är fortfarande inte helt etablerat och det tar nog ett tag för branschen att skaffa sig verktygen och forumen för att arbeta med det i en större skala, men det finns alldeles utmärkta områden att börja med. På 11:an använder vi till exempel gamla tamburdörrar från ett ombyggnadsprojekt i Hunnebostrand under byggtiden. Dörrarna får faktiskt uppleva sitt tredje bygge. Innan användes samma dörrar vid byggnation av ett flerbostadshus på Hisingen.

-Att vi utöver detta kan förädla gammalt spillvirke och reglar från bygget bara ett par hundra meter härifrån är ju toppen. Genom att tänka ett steg längre och förvara spillvirke torrt kan man hålla det i brukbart skick. Det ger förutsättningar för materialet att användas till annat. Ibland behöver det inte vara så svårt.

Klätterväggen finns att beskåda, beundra och bestiga hos The Tannery Club i Floda.

Succéartat säljarbete i Floda Centrum – Slutsålt och byggstartat inför semestern!

Säljstart för de 55 bostadsrätterna i Floda centrum skedde i mitten av januari i år och intresset var rekordstort.

Dagarna efter säljstart återstod bara ett fåtal bostadsrätter – vilka nu är helt slutsålda. Mäklare Martin Jönsson på Fastighetsbyrån i Lerum kommenterar:

”Det har varit ett stort intresse och engagemang för projektet redan från första stund med många besökare på informationsträffen som hölls hösten 2019 redan. I samband med säljstarten togs det emot fler anmälningar om intresse för köp än det fanns lägenheter vilket alltid leder till en tudelad upplevelse, kul att intresset är stort men mindre roligt att man inte kan erbjuda en ny fin bostad till alla.
De glada köpare som nu fått teckna sin lägenhet ser, precis som jag och många andra, fram emot byggstarten och att få se huset växa fram i Floda centrum.”

Köparna tillträder preliminärt sina bostadsrätter i början av 2023. Till dess får köparna möjlighet att välja sina eventuella tillval i lugn och ro. Vi hoppas även att pandemi-situationen tillåter fysiska träffar med kunden igen – då väntar förhoppningsvis kundträffar likt ett första spadtag och taklagsfest. Försäljningsprocessen skedde i princip helt digitalt. Projektledare Max Larsson förtydligar:

”Vi träffade en stor del av de engagerade köparna i Floda redan under 2019 vid en lokal informationsträff. Ett par månader senare bröt pandemin ut. Sedan dess har vi haft en helt digital försäljningsprocess och vi befinner oss på en förändrad bostadsmarknad. Trots – eller tack vare – detta är vi väldigt stolta över utfallet. Vi tolkar det som att Skeppsvikens varumärke är starkt och att vi lyckats anpassa produkt efter marknad. Vi gläds även åt att vi arbetar efter våra kärnvärden även i det digitala formatet – med kunden i fokus.”

På plats övergår rivning nu i produktion. Under sommaren startar arbetet med pålning. Max förklarar:

Projektet utförs i egen regi där Skeppsviken Fastighets AB är projektutvecklare och Skeppsviken Bygg i Göteborg AB är totalentreprenör. Upplägget har varit framgångsrikt i flera tidigare projekt – bland annat grannprojektet Kv. Herrgårdsbacken i Floda. Det projektet resulterade i en nöjd bostadsrättsförening och en attraktiv hyresrättsfastighet. Det framgångsrika samarbetet leder nu även till pågående tillträden av 52 bostadsrätter på Ärlegatan i Majorna. Nu spänner vi bågen ytterliggare och ser fram emot både resan och destinationen för 11:an.

Projektets framgångar har även sina förklaringar i mångåriga samarbeten med bland andra Studio Ekberg, Fastighetsbyrån i Lerum, Bra Boende Centralt, Nordea, med flera.

Följ med till projektet på skeppsviken.se/11.

Säljstart för 11:an i Floda centrum

Efter en efterlängtad och uppskattad förtursförsäljning drar vi den 20 januari igång den publika säljstarten för 11:an i Floda centrum. Följ med!

Bostadsrättsföreningen Rurik Holms Väg 11, eller 11:an som vi valt att kalla projektet, består av 55 trivsamma och moderna bostäder i centrala Floda. Läget är exceptionellt bra för dig som vill ha nära till vardagslivet. Du har Floda Torg med allt som hör vardagen till tvärs över gatan, pendeln ligger på promenadavstånd och E20 bara några minuter bort. Här bor du med vardagen som din närmaste granne.

Drömboendet blev verklighet för nästan 40 hushåll under förtursförsäljningen. Det finns fortfarande möjlighet att välja en lägenhet som passar just dina behov. Behöver du en tvåa, trea eller fyra? Lugn, det finns fortfarande kvar! Ansvarig mäklare för projektet, Martin Jönsson på Fastighetsbyrån Lerum, förklarar läget:

− Den 20:e januari finns möjlighet att boka just en sådan lägenhet man önskar. Försäljningen sker enkelt med en anmälan som lämnas per e-post till oss, ingen kö utanför vårt kontor eller tekniska svårigheter med en telefonväxel. En viss del av projektets lägenheter har redan bokats vid en så kallad förtursförsäljning där intressenter som varit med oss och Skeppsviken från tidig start men det finns gott om trevliga lägenheter kvar att välja bland.

11:an är på sätt och vis en uppföljare till vårt succé-projekt Herrgårdsbacken. Dit flyttade nöjda bostadsrättsägare och hyresgäster in 2018. Projektledare Max Larsson berättar:

− Skeppsviken älskar Floda. Vi har haft förmånen att få förverkliga två lyckade projekt i Floda tidigare. Flodabor, intressenter och köpare har varit trevliga och tillmötesgående, men också medhjälpliga. De flesta tycker sig ha hittat hem och älskar sina boenden. Många har gett oss feedback inför, under och efter projekten vilket gör att vi hela tiden utvecklas och utvecklar bättre bostäder. Utvecklingen har lett oss hit, till de 55 bostadsrätterna i Floda centrum.

Den 20 januari öppnar vi upp möjligheten för alla att boka sin nya lägenhet med vardagen som granne. Anmäl ditt intresse på projekthemsidan eller kontakta Fastighetsbyrån i Lerum på 0302-150 00.