En lägesrapport från Aaron

För snart ett år sedan berättade vi om Aaron Lindström, en ung talangfull alpin skidåkare som vi på Skeppsviken stöttar inför hans satsning mot Paralympics 2022. Vi bestämde oss för att höra med honom om vad som hänt sen sist.

Aaron, som är 19 år och har en funktionsnedsättning som kallas dysmeli (saknar hand och underarm på vänster sida), är ett av våra största löften inom den alpina skidåkningen. Vi fick tag på honom precis när han avslutat en skoldag på Åre Skidgymnasium där han läser ekonomi på sista året. Han berättar att tävlandet och träningen flutit på normalt, men att han blev tvungen att ta en ofrivillig paus strax innan jul.

”Ja, jag åkte på en blindtarmsinflammation. Det ledde så klart till att jag fick göra ettavbrott i träningen, men det känns som att jag kommit tillbaka starkare efter det. Som att vissa spänningar har släppt.”

Aaron berättar att man lätt glömmer hur viktigt det är med återhämtning när man är mitt upp i en intensiv träningsperiod, att det behövs för både kropp och själ. 

Goda resultat ändå

Att han inte tappat alltför mycket under sjukdomen fick han ett kvitto på strax efteråt vid en världscuptävling i Kranjska Gora i Slovenien. Aaron åkte hem både en sjätteplats och en tiondeplacering, båda i storslalom.

”Jag är jättenöjd med det resultatet. Det var skönt att tävla så snart efter bortvaron eftersom pressen var mindre.”

Nu snarast väntar en europacuptävling i Espot i Spanien, något Aaron är rejält taggad inför.

Svensk representant

En riktig höjdpunkt för Aaron var då han representerade Sverige i Lausanne när värdnationen för Vinter-OS och Paralympics 2026 skulle utses i Lausanne i somras. Det stod mellan Stockholm och Cortina/Milano, och tyvärr var det de italienska städerna somdrog det längsta strået, men det var ändå en positiv upplevelse för Aaron.

”Japp, det var superhäftigt! Dels var det en ära att få representera Sverige vid ett så viktigt och stort tillfälle, och det var också spännande att få träffa några riktigt stora svenska idrottslegender, som tillexempel Peter Forsberg och Frida Hansdotter!”

Vi på Skeppsviken är stolta över att kunna stötta Aaron i hans framfart nedför pisterna och följer hans satsning mot Paralympics 2022 med största intresse! 

Vi följer med Aaron till Paralympics i Beijing

Aaron (18 år) har en funktionsnedsättning som kallas dysmeli, vilket i hans fall innebär att han saknar hand och underarm på vänster sida. Det här har dock inte hindrat honom från att vara en aktiv idrottsman, och det redan i unga år. Han började åka skidor redan i 2-3-årsåldern och gjorde sin första tävling när han var sju. Aaron berättar:

– Ja, jag är mer eller mindre uppvuxen på skidor så det var ett naturligt steg att börja tävla. Och så tycker jag att det är så himla roligt!

Aarons specialgrenar är slalom och storslalom, men inför framtiden står även störtlopp på agendan. Han har tävlat regelbundet i den alpina världstouren sedan säsongen 2016/17. Första säsongen avslutade han med att vinna en europacuptävling i St. Moritz. Förra året debuterade han som yngst i den svenska truppen vid Paralympics i Pyeongchang.

– Målet var att komma topp tio och det slutade med en sjundeplats i slalom, så jag är helt klart nöjd.

Framgångarna har avlöst varandra och nu är siktet inställt på Paralympics i Peking 2022, och den satsningen har vi på Skeppsviken valt att vara med och sponsra. Peter Lennartsson vid Skeppsviken i Skövde berättar:

– Aaron är ett levande bevis på att allt är möjligt om man bara vill, och det är en filosofi som vi på Skeppsviken står bakom till 100 procent.

När Aaron inte kastar sig nedför pisterna pluggar han ekonomi på Åre Skidgymnasium. Han tar sig även hem till Skövde så ofta han kan för att träffa familjen och vännerna. Har han tid över går han gärna en match i hockeyrinken.

Vi på Skeppsviken känner oss glada över att kunna hjälpa denna fantastiskt inspirerande och motiverade unga idrottsman och hoppas så klart att han ska nå stora framgångar i Peking 2022. Aaron avslutar:

– Mitt handikapp ger mig en inre motivation att bevisa att allt är möjligt och att Skeppsviken valt att stötta mig är en mycket god hjälp på vägen. Dels betyder det en hel del ekonomiskt eftersom allt man gör kostar, men det är även stärkande och värmande att någon annan ser vad man gör och bryr sig om det.