Mer idrott = mer glädje

Uppförandet av Skövdehem Arena innebär att ett redan idrottstokigt Skövde får ännu mer träningsmöjligheter. Vilka förhoppningar väcker den nya arenan hos till exempel alla ungdomar? Vi frågade Moa och Linn, två unga gymnaster från Skövde Gymnastikförening.

I en stad av Skövdes storlek spelar föreningslivet en stor roll för den sociala sammanhållningen. De hälsomässiga fördelarna med att träna är självklara; möjligheten att träffas och göra saker tillsammans är minst lika viktigt för välmåendet. Uppförandet av Skövdehem Arena kommer att stärka både folkhälsan och gemenskapen.

Två som ser fram emot att börja träna i den nya arenan är Moa Landberg och Linn Orsborn, båda aktiva i Skövde Gymnastikförening. Linn, som har tränat gymnastik i 12 år och varit tränare i 2,5 (för bland annat Moa) har höga förhoppningar:

– Det ska bli jätteskönt. Den nya hallen kommer att vara bättre och säkrare, och då kan vi testa nya övningar och till exempel göra bättre landningar. Dessutom slipper vi släpa runt redskap. Mycket kommer ju att finnas på plats.

Och Moa håller med:

– Jag tror också att allt kommer att bli lättare. Vi får ju möjlighet att testa massor av nya grejer!

Fler människor – fler möten

Nya idrottsmöjligheter medför också ett större tillflöde av besökare. Flera olika föreningar har möjlighet att träna samtidigt i olika hallar. Dessutom finns det en restaurang i anläggningen som även den kommer att locka folk. Det här kommer förhoppningsvis att leda till ett mer levande kamratliv för Linn och Moa. Moa berättar:

– Ja, det ska bli kul med mer folk runtomkring. Flera av mina vänner håller också på med idrott, så dem kommer jag säkert att träffa på arenan.

Linn fortsätter:

– Det känns kul att kunna träna och veta att ens kompis kanske tränar något annat i hallen bredvid. Man kan vänta in varandra och träffas efteråt. Det blir en bra samlingsplats.

Möjligheter för alla

Skövdehem Arena är en riktigt stor satsning. Anläggningen är på 8 000 kvadratmeter och erbjuder idrotts-, och gymnastikhall, gym, trampolinpark, inomhusgolf, padelhall, restaurang och konferenscenter. I en stad av Skövdes storlek spelar en anläggning av den här storleken en betydande roll för alla, oavsett om man är idrottsintresserad eller ej. Det blir en naturlig samlingspunkt och en bättre möjlighet för alla som vill testa nya sporter. Moa, som tycker idrott är det roligaste ämnet i skolan, tränar även bandy, fotboll och innebandy. Nu blir det lättare för henne att bli inspirerad att kanske pröva något nytt, när hon har så många andra idrottsmöjligheter nära inpå.

Linn, som går andra året på gymnasiet (samhällslinjen), är som sagt även tränare, något hon ser fram emot att fortsätta med. Idrotten har även fått henne att tänka längre fram i livet:

– Att vara tränare är jättekul! Jag har även varit inne på att bli fysioterapeut. Det är spännande med idrottsskador och annat, något som skulle kännas bra att kunna hjälpa till med.

Snart är det dags

Moa och Linn kommer att börja träna i den nya hallen i april. I skrivande stund ligger inga tävlingar på agendan, och det är lite begränsat hur många som kan träna tillsammans, men det finns ändå all anledning att förvänta sig att inspirationen kommer att blomma upp ännu mer med tanke på de möjligheter som arenan tillför.

– Det ska bli jätteskönt när vi kan börja i Skövdehem Arena, säger Linn. Jag pluggar ganska mycket, men utöver det blir det mest idrott. Det är jättemånga som håller på med sport här i Skövde, det är nästan som att hänga som vanligt med kompisar. Jag vill bara ha kul och må bra!

Moa avslutar:

– Gymnastik är nog det roligaste jag vet. Jag tränar tre gånger i veckan och vill hålla på med det så länge jag kan. Och så vill jag börja tävla igen!

Följ med på spadtags-ceremoni för Norra Ekedal i Skövde

Skeppsviken har nu haft nöjet att tillsammans med Riksbyggen, PEAB och Skövde kommun markera starten för Norra Ekedal med ett gemensamt första spadtag. Projektet omfattar totalt cirka 170 lägenheter i ett av Skövdes bästa lägen.

”För Skeppsvikens del handlar det om cirka 55 yteffektiva, energisnåla och moderna bostadsrätter. Här bor man i en unik mix av stadskärna, park och natur. Garageplats finns till nästan samtliga lägenheter.”, säger projektledare Max Larsson

Uppslutningen var medvetet inte stor för att minska risken för smittspridning. Samtliga deltagare var dock överens om att det var skönt att äntligen få markera att projektet nu närmar sig verklighet. Först ut med säljarbete och produktion är Riksbyggen, följt av PEAB och slutligen Skeppsviken. Utbudet av bostäder kommer variera, men gemensamt för samtliga kommer vara det fantastiska centrala läget och Boulognersjön som närmsta granne.

”Det är med en kombination av spänning, lättnad och förhoppning som detta första spadtag markerar starten på ett otroligt spännande bostadsprojekt. För oss som byggherre innebär det att tredje generationen Larsson utvecklar bostäder i Skövde. Norra Ekedal blir även Skeppsvikens tjogonde bostadsprojekt i egen regi sedan första bostadsprojekten i just centrala Skövde, med Kv. Motorn i spetsen. Projektet sätter också en sälj- och produktionsmässigt ny nivå på Skövde-marknaden. Det blir intressant att följa intresset framöver.”, fortsätter projektledare Max Larsson

Skeppsvikens etapp i projektet kommer preliminärt börja smyglanseras under höst/vinter 2021 med en preliminär skarp säljstart 2022. Intresseanmälan görs direkt på projekthemsidan skeppsviken.se/ekedal där information skickas ut löpande. Följ med!

Med Skövde på menyn

Köket är hemmets hjärta, brukar det sägas. I det här fallet handlar det om en hel stad. När restaurangkedjan Brödernas nu öppnar sin restaurang i Skövdehem Arena drömmer de om att bli en viktig del av stadens sociala liv. Och Henrik Mattssons vision har alla möjligheter att bli verklighet.

Brödernas är en starkt växande restaurangkedja med fokus på idrott. Kedjan startades 2018 av bröderna Jonas och Joakim Wiklander. Året därpå klev entreprenörerna Monir Kalgoum och svenska NHL proffset Mika Zibanejad på tåget. Utvecklingen har gått som tåget sedan starten och snart öppnar restaurang nummer 30 i Sverige, i den helt nybyggda Skövdehem Arena. Och Henrik Mattsson, vice VD, ser goda möjligheter att bidra till hela Skövde:

– I första hand är vi ju naturligtvis en restaurang. Läget ger oss dock möjligheter till att bli mer än så. Vi är själva idrottare och har en tydlig idrottsprofil, vilket naturligtvis slussar in oss perfekt på arenan. Men vi har större planer. Vi vill bli ett vardagsrum för allt från familjer och idrottare till föreningar och företag.

Närheten skapar positiva effekter

Att öppna restaurang i en stad av Skövdes storlek öppnar möjligheter för att ta en aktiv del i stadens utveckling. Henrik utvecklar:

– Det är stor skillnad på att öppna en restaurang här än i exempelvis Stockholms innerstad. Där blir man en i mängden. I Skövde kommer vi närmare samhället och har större möjlighet att anpassa oss efter stadens kultur och behov. Vi kommer närmare människorna, företagen, föreningarna, beslutsfattarna, stadens influencers. Det hjälper oss att kunna ta ett större socialt ansvar.

Brödernas läge i Skövdehem Arena innebär att de kan bli en naturlig samlingsplats för alla som rör sig i det föreningstäta området. Henrik hoppas även kunna locka till sig lokala företag. Kökets placering öppnar för att smidigt kunna ordna catering till stora event i idrottshallen. Anläggningens konferensutrymmen likaså. Han vill se Brödernas växa fram som ett naturligt nav i alla möjliga sociala sammanhang. Inte minst som arbetsgivare:

– I första hand kommer vi att anställa folk från staden. Vi har även en social hållbarhetsvision om att alltid ha minst två anställda från Arbetsförmedlingen, till exempel via instegsprojekt. Vi är öppna för att starta utbildningar, ordna arbetsträning, allt i tätt samarbete med kommunen.

En ömsesidig nytta

Visionerna är stora och vi lär märka av flera initiativ från Brödernas i framtiden. Hur tror Henrik att situationen ser ut om, säg, fem år?

– Naturligtvis hoppas vi på sikt att kunna öppna ännu en restaurangenhet i närområdet. Kanske driva liveevent och evenemang. Starta föreningar. Sponsring. Varför inte ha julbord i stora idrottshallen? Det har vi kapacitet till. Fast fem år, vi vill vara där direkt, skrattar Henrik.

Brödernas kommer på sätt och vis att fungera åt två håll. Å ena sidan har de nytta av staden, å andra sidan har staden nytta av dem. Socialt ansvar handlar om öppenhet och vilja. En ambition att vara en del av staden och att se vilka möjligheter som bjuds, och att ta vara på dem.

– Vi är öppna för allt vi kan bidra med för att staden ska må bra. Målet är att bli en plats för alla. Familjer, föreningar och företag ska med glädje besöka eller kunna vända sig till oss. Alla på Brödernas är som sagt idrottare, därför finns det en självklarhet att finnas i Skövdehem Arena. Det är en perfect match!

Skeppsviken avyttrar industri- och kontorsportfölj i Skövde

Skeppsviken avyttrar en industri- och kontorsportfölj innehållande 4 st fastigheter i Skövde. Köpare är den lokalt förankrade fastighetsägaren Västerhuset AB och överlåtelsen sker genom en bolagsaffär.

Överenskommelsen avser fastigheterna Vevstaken 7, Vevstaken 6, Vevstaken 3 samt Skövde 5:217, med en uthyrningsbar yta om totalt ca 12 000 m².  Lokalytan utgörs i huvudsak av kontor- verkstad och produktionslokaler och samtliga fastigheter ligger strategiskt samlat i industriområdet Hasslum/Aspelund i Skövde.

Den nya ägaren tillträder fastigheterna i den 1 mars 2021.

– Affären är en del i en långsiktig fastighetsstrategi och syftar till att renodla verksamheten och säkerställa resurser till kommande projekt. Fastigheterna har ägts, förvaltats och utvecklats i tre generationer sedan 90-talet. Beståndet, med till stor del långa hyreskontrakt och välkända hyresgäster, är attraktivt vilket fick vi bekräftat av både nationella och lokala aktörer tidigt i processen. Att en långsiktig och förnuftig aktör som Västerhuset förvärvar fastigheterna känns tryggt, säger Martin Larsson, VD Skeppsviken Fastighets AB.

– Vi känner en stor glädje över att kunna förvärva Skeppsvikens fastigheter i Skövde vilket stärker vår ställning som den största aktören i Skövde vad gäller kommersiella fastigheter. Skeppsviken har byggt upp ett fastighetsinnehav med starka hyresgäster och vi känner en stor tillfredsställelse över att kunna förvärva dessa fastigheter., Säger Björn Karlsson, VD Västerhuset AB.

Säljarens rådgivare i affären har varit Newsec Capital Markets och Werks advokater.

​Skeppsviken tecknar avtal med Västra Götalandsregionen

Skeppsviken Bygg i Skövde AB är en av tre aktörer som från och med mitten av september utför byggservicearbeten på ramavtal med Västra Götalandsregionen och Västfastigheter i Skaraborg.

”Trots att vi haft en stark och etablerad byggserviceverksamhet i Skövde under lång tid, är VGR en ny kund och uppdragsgivare åt oss inom detta segment. Att vi nu fått förtroendet i detta avtal känns naturligtvis bra, hedersamt och utmanande”, säger Peter Lennartsson, VD Skeppsviken Bygg i Skövde AB.

Avtalet med Västra Götalandsregionen löper över 2 + 2 år och byggserviceuppdraget avser i huvudsak följande objekt:

  • Sjukhuset i Mariestad.
  • Naturbruksgymnasiet i Töreboda
  • Sjukhuset i Lidköping
  • Naturbruksgymnasiet i Skara
  • Vara folkhögskola
  • Kärnsjukhuset i Skövde
  • Ambulansstationen Skövde
  • Skaraborgs sjukhus Falköping
  • Skövde resecentrum.

Skeppsvikens byggserviceavdelning har sedan 1992 arbetat med byggservice i ramavtalsform, bland kunderna finns AB Volvo, Skövdebostäder och Skövde kommun. Karaktäristiskt för Skeppsvikens byggservice är förmågan att arbeta med högt ställda krav på att pågående verksamhet skall fortlöpa.

Följ med till studentlivet!

Fredagen den 25 oktober satte vi första spaden i marken för 132 nya studentbostäder på Kurorten i Skövde. Projektet är på uppdrag av Skövdebostäder och kommer att göra det ännu mer attraktivt för långväga studenter att välja Skövde som studieplats.

Högskolan i Skövde attraherar varje år ett stort antal studenter från både när och fjärran. En stor del av dessa behöver bostad eftersom det i de flesta fall är omöjligt att pendla, därför är behovet av studentbostäder högprioriterat. Dels för att främja utvecklingen av både staden och Högskolan, men även som bidrag till att uppfylla Skövde stads vision att vara 60 000 invånare år 2025.

Korta fakta:

  • 132 lägenheter
  • 114 ettor (30,5 kvm), 18 tvåor (44,5 kvm)
  • 500 meter till Högskolan
  • Nära Resecentrum
  • Energismart byggnad, solceller på taket
  • Nära stadskärnan, minimalt behov av bil
  • Arkitekt: Studio Ekberg

Det nya huset, som ligger ett knappt stenkast från Högskolan, kommer att bli tolv våningar högt sett från Kurortsvägen och tio våningar från parksidan. Taket kommer att förses med solceller och det kommer även att beredas en gemensam terrass mot Boulognerskogen på plan 3. De 132 bostäderna kommer att bestå av 114 enrummare och 18 tvårummare. Inflyttning beräknas ske till höstterminen 2021.

Vi på Skeppsviken är självklart mycket glada över att få vara en del i detta projekt som främjar både Högskolan och hela Skövde stad.

Första armeringsklippet för ny gruppbostad

Claesborgs gamla förskola i Hentorp jämnades med marken efter att man konstaterat att en ombyggnation till gruppbostad inte var försvarbar. En helt ny anläggning handlades istället upp och Skeppsviken gick vinnande ur upphandlingsprocessen.

Magnus Johansson, entreprenadchef Skeppsviken, berättar belåtet om projektets förutsättningar.

– Härligt att på allvar vara igång med produktionen av gruppboendet på Lärarvägen i Skövde. Anna Wiklund, platschef och Jonas Blom, projektchef har på ett bra sätt satt upp förutsättningarna för ett bra projekt.

För både Maria Liabäck, projektledare på kommunen och Anna så är det deras första egna projekt och de har med god stämning, bra inställning och en stor professionalitet tagit sig an uppgiften med projektet, fortsätter Magnus.

Anna övertygar i sin nya roll och alla förutsättningar finns för en produktion med ett fint slutresultat. Det ska bli roligt att följa med på resan mot ett överlämnande i december!

Efterlängtad produkt

Det blir en gruppbostad för boende med särskild service bestående av sex lägenheter – med separata ingångar – gemensamhetsutrymmen och personalutrymmen.

Therese Sahlström var tydlig med att byggnationen är efterlängtad.

– Vi har ett stort behov av den här typen av bostäder. Extra roligt också att detta är den första gruppbostaden i Skövde där de boende får egna entréer.

Spadtaget passerat

Maria Liabäck, projektledare Skövde kommun, förklarade varför man hoppade över det första spadtaget och satsade på något helt nytt.

– Grunden är ju redan grävd och eftersom det snart är dags för armering, kör vi ett första armeringsklipp istället.

På bild syns Maria Liabäck tillsammans med Therese Sahlström och Magnus Johansson, entreprenadchef och platschef Anna Wiklund, Skeppsviken med kapverktygen i högsta hugg.

Inflyttning i januari

Byggnaden skall enligt plan stå klar för inflyttning i januari nästa år. Det återstår fortfarande att se vilka som får flytta in i gruppboendet.

Skeppsviken Bygg i Skövde AB genomför projektet som en totalentreprenad och den totala projektbudgeten är 22 miljoner kronor.